De PLC het zwijgen opleggen

PLC-PLT-HomeplugThis article is in Dutch and shows how to silence your neighbours’ PLT and lose the irritating noise on HF.

PLC’s, een vervelend verschijnsel dat tot behoorlijke irritatie leidt bij zendamateurs die hun HF-spectrum vervuild zien raken met carriers gemoduleerd met CAM-modulatie hetgeen vervelende ratels tot gevolg heeft in een groot deel van ons HF-spectrum.

Helaas gaat de discussie over deze PLC’s de verkeerde kant op wanneer deze door zendamateurs gevoerd wordt.

Zonder enige constructieve bijdrage heeft iedereen wel een mening en zijn alle PLC’s slecht. Andere bronnen van storing zoals LED-lampen en geschakelde voedingen die slecht ontstoord zijn laat ik nog maar even achterwege. Ook die van fabrikanten die juist wèl de moeite nemen om notches toe te passen in onze banden en de firmware in de PLC’s zo af te regelen dat deze stil worden wanneer ze idle zijn (er geen overdracht van data is). Helaas wordt door de klagers geen lijst gemaakt van apparatuur waarmee we wel kunnen leven en onze hobby kunnen beoefenen. Een lijst met goede apparatuur, 5 tientjes en een ritje MediaMarkt lossen problemen dan zo op.

Diverse methoden zijn geprobeerd om de PLC’s het zwijgen op te leggen, het liefst voorgoed. De modulatie-techniek die gebruikt wordt is echter zo robuust dat de uitkomst altijd hetzelfde is en de zendamateur het aflegt tegen de PLC. Wellicht dat het injecteren van HF-spanning in het lichtnet een mogelijkheid is, maar zelfs met de beste (galvanische) scheiding zie ik weinig mensen die hun peperdure HF-set aan willen sluiten op het lichtnet, los van het feit dat dit mijn inziens een zeer onverantwoordelijke methode is die direct mag leiden tot het ongeldig verklaren van je licentie.

Het HF-spectrum (en het lichtnet) is vervuild en deze vervuiling zal in de toekomst alleen maar toenemen. Tenzij je in een hutje op de hei woont doe je weinig tegen de toenemende mate van vervuiling. Je moet wel aan het filteren gaan en aangezien de signalen opgepikt worden door je antenne moet je hier beginnen. Onze antennes werken veelal via de E-plane en zijn dus de perfecte antennes om storingen op te pikken.

Dit los je eenvoudig op door een extra antenne te plaatsen voor de ontvangst die voornamelijk op de H-plane werkt. Een Magnetische Loop is hier een goed voorbeeld van. Deze werken goed op geringe hoogte en doen het beter dan welke dipool (of nog erger: een antenne die niet symmetrisch is, zoals een EndFed of Vertikal) ook wanneer het op ontvangst aankomt van de lagere frequenties: alles beneden de 10 Mhz.

Goede ontvangstantennes worden onder andere gemaakt door Wellbrook en kosten ongeveer 250 euro. De goedkoopste antennerotor en een plek zo ver mogelijk van welke bebouwing (lees: bron van de storing) dan ook geeft je nu een zeer rustige ontvangst met aanzienlijk minder lokale storingen. Voorgoed.

Blijft nog over om de PLC het zwijgen op te leggen. Ik heb een andere toenadering gezocht om dit te testen. Vrijwel ieder netwerk heeft een accesspoint dat ook als router fungeert. Door deze te overspoelen met niet valide pakketten raakt een consumenten router van slag met als gevolg dat er geen data over het (achterliggende) netwerk gestuurd kan worden. De PLC schiet hierdoor in idle mode en de carriers die over blijven zijn eenvoudig met de noise blanker op je HF-set weg te filteren.

Hoe leuk dit experiment ook klinkt heb ik wel mijn twijfel bij de legaliteit ervan. Aan de kant van Agentschap Telecom bekeken doe je niets fout omdat je zelf gebruikt maakt van de ISM band met eenvoudige legale apparatuur: een USB WiFi dongle. Juridisch gezien kan het een en ander echter onder computervredebreuk vallen. Hoewel het een en ander geprogrammeerd is en feitelijk door iedereen gebruikt kan worden kan ik tot er duidelijkheid is over het juridische aspect niet publiceren hoe dit precies te werk gaat…

AP-Python

Credits en dank gaan uit naar Hans, PD0AC. Niet vragen om scripts in de comments. Dit werkt uitsluitend met Linux en als je de weg met bovenstaand screenshot niet weet te vinden moet je simpelweg niet aan dit experiment beginnen. Deze oplossing is slechts tijdelijk. De enige permanente oplossing om de toenemende mate van vervuiling tegen te gaan is een goede ontvangst antenne. Dit kan ook een WebSDR zijn!

2 comments

1 pings

  • Willem on 06/02/2014 at 12:59
  • Reply

  Interresant artikel, alleen geen idee op welke manier ik de onderhavige routers bereiken kan om dit uit te voeren?

  best 73,

  Willem

 1. Vooral door een goede ontvangstantenne, dat is de conclusie van het verhaal. Alle andere oplossingen, waaronder via een Linux machine alle accesspoints aanpassen, zijn slechts tijdelijk. Naast PLC is er nog LED (geen oplossing voor), slecht ontstoorde geschakelde voedingen (geen oplossing voor) en door de technologische vooruitgang zal er wel weer niets nieuws komen. We moeten er mee leren leven dat het spectrum meer vervuild is dan vroeger, ook al gebruiken zendamateurs ‘slechts’ 6% van het hele radiospectrum.

 1. […] Bron: https://www.ph4x.com/de-plc-het-zwijgen-opleggen/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.